Forsla sten som våra förfäder med björn eller räv

Hugga, klyva och använda spik och skruv brukar vara det som man dras till när man har stenhuggning som hobby. Att välja rätt material, verktyg och hjälpmedel är en stor del av processen. Det kan vara en högst meditativ syssla som samtidigt ger fantastiskt bra träning. Det har traditionellt stenhuggeri gemensamt med till exempel vedhuggning. Precis som med vedhuggning så är själva släpandet och staplandet den bit som känns mest fysiskt slitsamt och tidskrävande – även om det sistnämnda kanske inte riktigt stämmer överens med verkligheten.

Stenbjörn och stenräv

En stenbjörn eller stenräv kan vara en lösning för den som inte har råd att investera i bilsläp eller pickup – eller för den som vill respektera stenhuggartraditionen. En stenbjörn är en slags låg släde med rullar i stället för hjul, med syfte att transportera sten. Stenräven liknar mer en skottkärra och har låga, krökta handtag och ett enkelt skydd för rullhjulet. Både stenräven och stenbjörnen saknar också nästan alltid en behållare – istället läggs stenarna direkt på konstruktionen.

Marknaden för stenrävar och stenbjörnar är kanske inte den mest aktiva idag, för att uttrycka det milt, men då och då dyker det upp funktionsdugliga varianter på diverse auktions- och försäljningsställen online. Glöm inte bort säkerheten när du använder både gamla och moderna verktyg. Tyvärr säljs de oftast som en antik prydnad, vilket kan innebära att du antingen får bygga en egen, eller köpa en mer modern variant. Men, det är vägen som är det viktiga, inte destinationen. Vill du vara en traditionsenlig stenhuggare, har du antagligen också tålamodet att hitta det perfekta transportmedlet för dina stenar.