Språk i sten

Många är vi som suttit på historielektionen i skolan och fascinerats av hällristningar och grottmålningar. Tanken på hur kommunikationen gick till när dagens teknik inte fanns, ja inte ens penna och papper, får många att tänka efter. Idag är vi så vana vid att skicka iväg ett sms som bara sekunder senare läses av mottagaren. Men hur gjorde folk förr? Var kom dagens skript ifrån? Var tog allt sin början, och hur spred det sig till andra delar av världen? Det är frågor som många arkeologer länge försökt att ta reda på, och nu verkar det som att vi kanske äntligen har fått ett svar.

Alfabetets uppkomst i Egypten

Humaniorans betydelse för Eurpas minne är otroligt viktig. Det lär oss att se hur språk är uppbyggt, och hur det användes förr i tiden. Den israeliska arkeologen Orly Goldwasser har nyligen lanserat en ny teori om alfabetets uppkomst. Hon tror att det första alfabetet tog sin form i Sinai öknen i Egypten, bland gruvarbetare för religiösa syften. Men många arkeologer och språkforskare är kritiska till detta rapporterar spraktidningen.se. De flesta tror att det första alfabetet tog form bland Egyptens handelsmän för att hålla koll på transaktioner och liknande. Oavsett varför det första alfabetet kom till, så är arkeologerna överens om att det startade i Egyptens öken.

Stenspråk i Sverige

Människan har sedan urminnes tider kommunicerat via bilder. Efterlämningarna av dessa står att finna runt om i världen. I södra Sverige finns en uppsjö av hällristningar på olika ställen. En av de mest kända platserna är Bohuslän, där ristningar från bronsåldern. De är för det mesta ristade på berghällar och föreställer människor, skepp och oxar. Vart man än befinner sig i världen kan det vara intressant att ta reda på olika historiska platser, och besöka dessa. Det får de flesta att tänka efter, och ofta inspireras av hur människor klarade sig förr. Inte minst inspirerar det till att fundera över språk, och hur det formar oss i våra samhällen.